Общо за банановите растения
Много хора наричат банановите растения "палми" или "дървета". Това объркване е съвсем логично, защото не е нормално да има треви, които достигат височина между 2 и 12 метра. Все пак, колкото и да е странно, банановите растения са треви, а това, което изглежда като стебло (нарича се псевдо-стебло) е всъщност дръжките на листата, които са захванати една за друга. Друга В основата на това псевдо-стебло под земята се намира римозата на банановото растение, а от нея излизат корените. От римозата освен корени излизат и издънки, които позволяват растението да се размножава.
Плодове: Макар в магазините да се продават банани, много хора се изкушават да си отгледат сами. Може би това е някакъв вид лично предизвикателство. Поне за мен е такова.
От гледна точка на вкусовите качества на плодовете, сортовете се делят на ядливи и декоративни. Плодовете на повечето ядливи сортове са без семена, но има сортове, чиито плодове съдържат семена. В такива случаи те трябва да се ядат много внимателно, защото те са твърди и може дори да се счупи някой зъб.
Понеже темата за плодовете е много обширна тема, ще им отделя отделна статия. Само ще споделя, че има банани, които са с вкус на ванилия, ванилов сладолед, ябълка или малина и това не са ГМО сортове, а тези вкусове са постигнати, чрез по-естествени способи за размножаване.
Естествена среда: Естествената среда на бананите е от двете страни на екватора, но създаването на нови сортове е позволило те да бъдат приспособени и към други климатични условия. Обичат горещ и влажен климат, но при допълнителни грижи могат да се развиват много добре и при други климатични условия. Всъщност в България отглеждането на бананови растения не е особено трудно. Може би по-трудно бихте накарали да цъфнат и да дадат плод, но растежът е лесно постижим.
Слънце: Почти всички сортове банани обичат много слънце и топлина. Единици са тези, които трябва да се гледат на по-сенчесто.
Студоустойчивост: Като типични тропически и тревисти растения, бананите не са устойчиви на екстремално ниски температури. Без да претендирам за някакво експертно мнение, бих разделил различните сортове на 4 групи според минималните температури на които издържат:
- издържащи от +10 до +15 градуса
- издържащи от 0 до +5 градуса
- издържащи температури от 0 до -10 градуса
- издържащи изключително ниски температури от -10 до -21 градуса.
Важно е да се уточни, че всички банани при температури под 0 градуса ще загубят своите листа и псевдо-стебло. Има сортове, които могат да издържат кратък студ при температури малко под 0 градуса и също така биха понесли слана или сняг, който бързо след това се разтопява, но при продължително излагане, дори и те ще загубят своите надземни части.
Зимна защита: Тя позволява, ако растението е било засадено на открито, да бъде защитено от отрицателните температури и през следващия активен сезон да започне своя растеж не от земята, а от по-високо. Най-общо казано тя този метод представлява обличането на растението със средства, които да го предпазят от екстремалните температури.
Друг метод за презимуване е изкореняването на растението и поставянето му в хладно и тъмно мазе, където то спира да расте, но не измръзва.
Отглеждане в саксия: Макар да има много противници на отглеждането на банани в саксии, то аз не съм сред тях. Би било много добре всеки от нас да има голяма градина и там да засади своите бананови растения, но не всеки разполага с такава. Саксията ни позволява да отглеждаме растенията в стая или на тераса. Друго предимство на отглеждането в саксия, е че можете да приберете бананите на хладно в мазето или в тъмна неотопляема стая, без да ги изкоренявате. Когато има градушка или много бурни ветрове можете да преместите растенията на защитено място. Така шансът за накъсани и надупчени листа е сведен до минимум.
Като недостатък може да се посочи, че растенията растат малко по-бавно отколкото засадени в земята, но при експлозивния растеж на бананите, това не се забелязва чак толкова много. Възможно е да не достигне максималната височина и вместо 2 метра, да достигне 1,80 метра, но при толкова големи растения това също не е чак толкова голяма разлика.
Торене: Бананите са растения, които имат нужда от много хранителни вещества. Няма универсална формула, която да мога да споделя, защото различните сортове се нуждаят от различно количество хранителни вещества. Но все пак, ако не можете да прецените с какви торове да ги торите то препоръчвам да е с тор, в която отношението N:P:K е 3:1:6. Ако гледате банани от рода Ensete за тях се препоръчва тор 10:10:10 или друга с равно съотношение на хранителните вещества, която ще трябва да се разрежда повече. Разбира се някой специалисти могат да Ви кажат друго отношение и е възможно те да са прави.
Бананите се влияят много добре и от органична тор - оборска, конска, пилешка и др. Според вида тя може да бъде добавяна към почвата при пресаждане или да се прави разтвор за поливане.
Ако вашата цел не е да правите бананова плантация и да печелите от продажбата на плодовете, то не се впрягайте толкова много за точното съотношение на торта, а се радвайте на растенията. Бананите са изключително непретенциозни растения и дори да не уцелите най-подходящата тор, пак ще се развиват чудесно. Просто при оптималните условия откъм торене и поливане има по-голям шанс растението да даде повече плодове. Преди няколко години, когато все още не разбирах нищо от гледане на банани, торих един банан с тор, която на опаковката имаше бананово листо. След време като започнах да се интересувам повече по темата погледнах N:P:K съотношението и то въобще не отговаряше на това, което сега препоръчвам, но бананът си вървеше чудесно и даже цъфна.
Почва: Почвата трябва да не задържа вода и да е с неутрално pH. Едни специалисти препоръчват алувиалните почви и вулканичните. За щастие или са нещастие в България нямаме от втория тип. Други специалисти препоръчват глинестите почви, но имам силни подозрения, че глинестата почва от екватора, въобще не е като нашата.
Готовите торфени смеси, които се продават по магазините не са добър вариант, особено за закрити помещения. Задържат вода и с времето корените изгниват. Все пак има и торфени смеси, които са добри, но рядко може да се попадне на такава.
Ако не можете да се ориентирате каква почва да използвате Ви препоръчвам да ползвате хубава градинска почва, която да допълните с малко оборска тор (ако имате откъде да си намерите) и с малко пясък. Друг вариант е готова смес с високо съдържание на кокосови фибри. Ако можете да избирате между скъп и евтин вариант, препоръчвам Ви да изберете по-скъпия, защото обикновено това отговаря на по-качествена почва. Експериментирал съм с много готови смеси и много от тях просто не струват. Все пак продължавам с тестовете на почви и когато имам ясен отговор за подходяща почва ще пиша отделна статия.
Поливане: Поливането е един от критичните моменти при отглеждането на банани. Нуждаят се от много вода, поне през горещите месеци. През студените поливането трябва да бъде намалено значително, за да се избегне загниване на корените. Ако гледате растението в саксия, то не трябва да позволявате да се задържа вода в чинийката на растението. През летните месеци може да си позволите да има вода, която до час два, ако растението не е изпило е силно препоръчително да я премахнете.
Плодове: Макар в магазините да се продават банани, много хора се изкушават да си отгледат сами. Може би това е някакъв вид лично предизвикателство. Поне за мен е такова.
От гледна точка на вкусовите качества на плодовете, сортовете се делят на ядливи и декоративни. Плодовете на повечето ядливи сортове са без семена, но има сортове, чиито плодове съдържат семена. В такива случаи те трябва да се ядат много внимателно, защото те са твърди и може дори да се счупи някой зъб.
Понеже темата за плодовете е много обширна тема, ще им отделя отделна статия. Само ще споделя, че има банани, които са с вкус на ванилия, ванилов сладолед, ябълка или малина и това не са ГМО сортове, а тези вкусове са постигнати, чрез по-естествени способи за размножаване.
Естествена среда: Естествената среда на бананите е от двете страни на екватора, но създаването на нови сортове е позволило те да бъдат приспособени и към други климатични условия. Обичат горещ и влажен климат, но при допълнителни грижи могат да се развиват много добре и при други климатични условия. Всъщност в България отглеждането на бананови растения не е особено трудно. Може би по-трудно бихте накарали да цъфнат и да дадат плод, но растежът е лесно постижим.
Слънце: Почти всички сортове банани обичат много слънце и топлина. Единици са тези, които трябва да се гледат на по-сенчесто.
Студоустойчивост: Като типични тропически и тревисти растения, бананите не са устойчиви на екстремално ниски температури. Без да претендирам за някакво експертно мнение, бих разделил различните сортове на 4 групи според минималните температури на които издържат:
- издържащи от +10 до +15 градуса
- издържащи от 0 до +5 градуса
- издържащи температури от 0 до -10 градуса
- издържащи изключително ниски температури от -10 до -21 градуса.
Важно е да се уточни, че всички банани при температури под 0 градуса ще загубят своите листа и псевдо-стебло. Има сортове, които могат да издържат кратък студ при температури малко под 0 градуса и също така биха понесли слана или сняг, който бързо след това се разтопява, но при продължително излагане, дори и те ще загубят своите надземни части.
Зимна защита: Тя позволява, ако растението е било засадено на открито, да бъде защитено от отрицателните температури и през следващия активен сезон да започне своя растеж не от земята, а от по-високо. Най-общо казано тя този метод представлява обличането на растението със средства, които да го предпазят от екстремалните температури.
Друг метод за презимуване е изкореняването на растението и поставянето му в хладно и тъмно мазе, където то спира да расте, но не измръзва.
Отглеждане в саксия: Макар да има много противници на отглеждането на банани в саксии, то аз не съм сред тях. Би било много добре всеки от нас да има голяма градина и там да засади своите бананови растения, но не всеки разполага с такава. Саксията ни позволява да отглеждаме растенията в стая или на тераса. Друго предимство на отглеждането в саксия, е че можете да приберете бананите на хладно в мазето или в тъмна неотопляема стая, без да ги изкоренявате. Когато има градушка или много бурни ветрове можете да преместите растенията на защитено място. Така шансът за накъсани и надупчени листа е сведен до минимум.
Като недостатък може да се посочи, че растенията растат малко по-бавно отколкото засадени в земята, но при експлозивния растеж на бананите, това не се забелязва чак толкова много. Възможно е да не достигне максималната височина и вместо 2 метра, да достигне 1,80 метра, но при толкова големи растения това също не е чак толкова голяма разлика.
Торене: Бананите са растения, които имат нужда от много хранителни вещества. Няма универсална формула, която да мога да споделя, защото различните сортове се нуждаят от различно количество хранителни вещества. Но все пак, ако не можете да прецените с какви торове да ги торите то препоръчвам да е с тор, в която отношението N:P:K е 3:1:6. Ако гледате банани от рода Ensete за тях се препоръчва тор 10:10:10 или друга с равно съотношение на хранителните вещества, която ще трябва да се разрежда повече. Разбира се някой специалисти могат да Ви кажат друго отношение и е възможно те да са прави.
Бананите се влияят много добре и от органична тор - оборска, конска, пилешка и др. Според вида тя може да бъде добавяна към почвата при пресаждане или да се прави разтвор за поливане.
Ако вашата цел не е да правите бананова плантация и да печелите от продажбата на плодовете, то не се впрягайте толкова много за точното съотношение на торта, а се радвайте на растенията. Бананите са изключително непретенциозни растения и дори да не уцелите най-подходящата тор, пак ще се развиват чудесно. Просто при оптималните условия откъм торене и поливане има по-голям шанс растението да даде повече плодове. Преди няколко години, когато все още не разбирах нищо от гледане на банани, торих един банан с тор, която на опаковката имаше бананово листо. След време като започнах да се интересувам повече по темата погледнах N:P:K съотношението и то въобще не отговаряше на това, което сега препоръчвам, но бананът си вървеше чудесно и даже цъфна.
Почва: Почвата трябва да не задържа вода и да е с неутрално pH. Едни специалисти препоръчват алувиалните почви и вулканичните. За щастие или са нещастие в България нямаме от втория тип. Други специалисти препоръчват глинестите почви, но имам силни подозрения, че глинестата почва от екватора, въобще не е като нашата.
Готовите торфени смеси, които се продават по магазините не са добър вариант, особено за закрити помещения. Задържат вода и с времето корените изгниват. Все пак има и торфени смеси, които са добри, но рядко може да се попадне на такава.
Ако не можете да се ориентирате каква почва да използвате Ви препоръчвам да ползвате хубава градинска почва, която да допълните с малко оборска тор (ако имате откъде да си намерите) и с малко пясък. Друг вариант е готова смес с високо съдържание на кокосови фибри. Ако можете да избирате между скъп и евтин вариант, препоръчвам Ви да изберете по-скъпия, защото обикновено това отговаря на по-качествена почва. Експериментирал съм с много готови смеси и много от тях просто не струват. Все пак продължавам с тестовете на почви и когато имам ясен отговор за подходяща почва ще пиша отделна статия.
Поливане: Поливането е един от критичните моменти при отглеждането на банани. Нуждаят се от много вода, поне през горещите месеци. През студените поливането трябва да бъде намалено значително, за да се избегне загниване на корените. Ако гледате растението в саксия, то не трябва да позволявате да се задържа вода в чинийката на растението. През летните месеци може да си позволите да има вода, която до час два, ако растението не е изпило е силно препоръчително да я премахнете.